В Управлінні ДМС України в Полтавській області розпочато прийом заяв про визнання особою без громадянства

В Управлінні ДМС України в Полтавській області розпочато прийом заяв про визнання особою без громадянства

В Управлінні ДМС України в Полтавській області розпочато прийом заяв про визнання особою без громадянства

27 травня із застосуванням засобів модернізованої версії підсистеми «Облік іноземців та біженців» відомчої інформаційної системи ДМС, в Управлінні Міграційної служби Полтавщини стартував прийом та розгляд заяв про визнання особою без громадянства.

Нагадаємо, з 16 квітня 2021 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України №317 від 24.03.2021 року «Деякі питання визнання особою без громадянства», якою затверджено Порядок розгляду заяв про визнання особою без громадянства.

Наразі на території України проживають без документів, які посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус тисячі осіб, які мають недійсні документи радянського зразка, втратили паспорти колишнього СРСР зразка 1974 року та не мали змоги їх замінити на сучасні документи; які в’їхали у нашу країну дітьми на підставі свідоцтва про народження, але після досягнення повноліття не змогли отримати паспортних документів тощо. 

Цей Порядок визначає процедуру визнання особою без громадянства, яка проводиться Державною Міграційною службою з метою встановлення факту неналежності особи до громадянства будь-якої держави.

Зазначимо, що дана процедура досить тривала. Рішення про визнання особою без громадянства або про відмову у визнанні особою без громадянства приймається протягом шести місяців з дня подання заяви про визнання особою без громадянства, а у деяких випадках може бути продовжено до 12 місяців.

Вищезазначені категорії осіб мають можливість подавати до територіальних органів та підрозділів Державної міграційної служби відповідні заяви про визнання їх особами без громадянства за місцем проживання.

Першою із такою заявою до Управління звернулася 60-ти річна пані Наталія, яка народилася у Росії, але тривалий час проживає на території України без документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус. Зі слів заявниці вона багато років тому втратила усі документи та проживає у знайомих.

У разі визнання особою без громадянства за результатами проведення ряду необхідних процедур пані Наталія в подальшому матиме підстави для отримання посвідки на тимчасове проживання та закордонного паспорта для особи без громадянства, що дуже важливо для заявниці, адже давно мріяла навідати стареньких батьків, що проживають за кордоном.

Управління ДМС у Полтавській області