Документування осіб без громадянства

Документування осіб без громадянства

Документування осіб без громадянства

Кожна особа в незалежності від статі, віку, місця народження та часу народження має права. Але є особи, які проживають на території України без документів та не мають громадянства ні якої Держави, тобто є особами без громадянства. Правий статус осіб, що не мають громадянства будь-якої держави визначається законодавством  держави перебування. Осіб без громадянства нерідко ізолюють від суспільства та позбавляють базових прав, таких як реєстрація народження, освіта, охорона здоров`я, реєстрація шлюбу та працевлаштування.

УДМС в Луганській області, на протязі багатьох років, звертала увагу на осіб такої категорії. Наразі порядок документування осіб без громадянства визначено на законодавчому рівні відповідно до Постанови КМУ № 317 від 24.03.2021 “Деякі питання визнання особою без громадянства”, яка була прийнята на виконання вимог Закону України № 693-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства” якою був затверджений Порядок розгляду заяв про визнання особою без громадянства.

Закон визначає процедуру визнання людини особою без громадянства:

  • передбачає можливість звернення особи із заявою про визнання ОБГ, зокрема заявником, який перебуває на території України на законних підставах;
  • встановлює строк розгляду заяви у 6 місяців, але не довше 12 місяців;
  • передбачає документування заявника довідкою про звернення за визнанням ОБГ на час розгляду;
  • визначає вичерпний перелік підстав для відмови та порядок оскарження у випадку відмови.

У зв'язку з цим 02.06.2021 начальник Рубіжанського міського відділу УДМС в Луганській області Олена Стотченко провела зустріч з начальником Управління праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської ради Наталією Ковтун, з начальником Центру надання адміністративних послуг Рубіжанської міської ради Луганської області Уляною Матвієнко, з головним спеціалістом відділу Рубіжанського бюро правової допомоги Сєвєродонецького МЦ з наданням БВПД Катериною Конопліною. На зустрічі обговорювали основні принципи законодавчої бази, наявність на території міста осіб без громадянства та налагодження взаємодії по даній лінії роботи.

Управління ДМС у Луганській області