Чернігівщина вшанувала пам`ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Чернігівщина вшанувала пам`ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Чернігівщина вшанувала пам`ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня у День вшанування пам’яті жертв депортації кримських татар у 1944 році та День боротьби за їхні права більш як 300 чернігівських школярів взяли участь у патріотичному флешмобі «Крим це Україна». На історичному в’їзді в Чернігів біля Катерининської церкви учасники заходу зобразили карту Криму та розгорнули великий імпровізований Державний Прапор України.

Цього дня у рамках відкритого обласного заходу «Нескорений Крим» біля пам’ятного знака «Борцям за волю та незалежність України» відбувся мітинг. Зініціювали зібрання громадські організації «Кримська громада» та «Єдина родина Чернігівщини». На пам’ятний захід із вшанування пам’яті жертв геноциду кримських татар зібралися   представники кримської громади в області, громадські організації, школярі, представники влади, чернігівці.

Сергій Бутко - представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області коротко розповів присутнім про трагічні події депортації 1944 року. За архівними даними, під час головної хвилі 18-20 травня було виселено з Криму понад 180 тисяч осіб, ще понад три тисячі вивезли під час другої, червневої, депортації.

До уваги бажаючих біля Катерининської церкви експонувалася виставка, присвячена анексії Криму, яку підготували представники ГО «Кримська громада».

Від Катерининської церкви учасники заходу патріотичною ходою пройшли до Кіно-культурного мистецького центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді, де могли переглянути концертно-мистецьку програму.

Захід продовжився у стінах Чернігівської обласної державної адміністрації. Тут відбулося засідання круглого столу на тему: «Актуальні питання та перспективи внутрішньо переміщених осіб з Криму». У нараді взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, заступник начальника УДМС України у Чернігівській області Наталія Кирієнко, представники органів виконавчої влади, переселенці та громадськість.

«Сьогодні ми зібралися, щоб вшанувати пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу та підтримати українських патріотів, які залишаються зараз у заручниках російських окупантів. Кожного дня вони чекають нашої підтримки і вірять, що скоро настане день, коли останній загарбник залишить Крим, бо Крим це Україна!», – зазначила Наталія Романова.

Доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко розповів присутнім історію депортації народів Криму та приклади повернення анексованих територій в інших країнах світу.

Голова благодійного фонду «Теплий дощ» Антоніна Агеєва у зверненні до учасників заходу наголосила на потребі критично думати, аналізувати та робити власні висновки, а не лише сприймати на віру інформацію ЗМІ. Вона зауважила, що задовго до військового захоплення Криму на його території велася підпільна війна, пропаганда всього російського. Тож зараз українцям треба бути дуже уважними і не залишатися осторонь проблем кримчан, об’єднуватись заради захисту суверенітету своєї Батьківщини.

Також учасники зібрання обговорили роль національно-патріотичного виховання у відновленні територіальної цілісності України. Адже із самого дитинства потрібно привчати дітей до відданості своєму народові, гордості за культурні надбання та у разі потреби готовності захищати рідну країну.

Управління ДМС у Чернігівській області