Громадськість оцінює зміни у регіонах України після візової лібералізації

Громадськість оцінює зміни у регіонах України після візової лібералізації

Громадськість оцінює зміни у регіонах України після візової лібералізації

У Івано-Франківську в Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області під час круглого столу  активісти громадських організацій «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» і «Європа без бар’єрів» представили Аналітичний звіт про оцінку якості імплементації реформ на Івано-Франківщині та рекомендації для місцевої влади у сферах управління міграцією, безпеки документів і протидії дискримінації. У липні-серпні цього року у шести областях України, в тому числі на Прикарпатті, вони провели  дослідження «Аудит реформ: громадський аналіз змін у регіонах після візової лібералізації».

За наслідками дослідження представники громадських організацій сформували низку рекомендацій та пропозицій. Зокрема, у представленому звіті вони рекомендують передбачити в районних і міських бюджетах кошти на придбання для центрів надання адміністративних послуг обладнання для оформлення закордонних паспортів та ІD-карток, а також обладнання для зчитування інформації з ІD-карток та забезпечити ним органи державної влади і місцевого самоврядування. Бло відзначено, що в області здійснюється робота з попередження нелегальної трудової міграції та протидії торгівлі людьми, однак їй бракує системності. Кошти На проведення заходів для запобігання гендерному насиллю, торгівлі та рабства, на жаль, кошти з місцевих бюджетів не виділяються.

У засіданні «круглого столу» «Регіональний вимір проєвропейських реформ у сфері свободи пересування та протидії дискримінації», яке відбувалося у Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області, взяв участь перший заступник начальника УДМС України в Івано-Франківській області Андрій Якуб’як. У своєму виступі він детально охарактеризував ситуацію щодо надання громадянам адміністративних послуг з оформлення біометричних документів та про заходи щодо забезпечення безпеки документів. Учасники круглого столу зауважили, що  великий попит громадян на оформлення закордонних паспортів мав би спонукати органи місцевої влади обладнати необхідним устаткуванням для оформлення документів Центри надання адміністративних послуг. На цей час лише у двох ЦНАПах в Івано-Франківській області оформляються закордонні та паспорти громадян України.

Управління ДМС в Івано-Франківській області