На Черкащині надано понад 5 тисяч адміністративних послуг внутрішньо переміщеним особам

На Черкащині надано понад 5 тисяч адміністративних послуг внутрішньо переміщеним особам

На Черкащині надано понад 5 тисяч адміністративних послуг внутрішньо переміщеним особам

Щороку 20 червня в усьому світі відзначають Всесвітній день біженців. Проблема біженців та вимушених мігрантів для України не нова. Для її відповідного правового врегулювання було прийнято Закон України «Про біженців» у 1994 році, у якому однією з ключових підстав визнання людини біженцем було відсутність українського громадянства. Проте, на жаль, дедалі частіше слово «біженець» почали застосовувати до громадян, які залишили окуповані території АР Крим, Луганської та Донецької областей.

Із початком нової хвилі внутрішньої міграції в Україні з 2014 року, коли величезна кількість громадян були змушеними виїхати зі Сходу України та АР Крим, до словникового запасу українців додався термін – «внутрішньо переміщені особи». Для визначення правового статусу цих осіб прийнято Закони України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Тисячі тих, хто залишив тимчасово окуповані території, почали будувати нове життя на Черкащині. Станом на 02 червня 2017 року на території Черкаської області зареєстрували місце проживання 792 особи та місце перебування 801 особа. Управлінням Державної міграційної служби в Черкаській області та територіальними підрозділами для оперативного вирішення питань, які належать до компетенції Державної міграційної служби України,  налагоджено взаємодію з координаційними центрами при державних адміністраціях. Також організоване першочергове надання адміністративних послуг цій категорії громадян. На кінець травня 2017 року громадянам України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів АТО, УДМС України в Черкаській області та територіальними підрозділами надано 5221 адміністративна послуга. Найчастіше звертаються з приводу оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон та ID-карток. На Черкащині 1922  вимушених переселенці були документовані закордонними паспортами та 123 особи стали власниками паспортів громадян України у формі картки.

УДМС України в Черкаській області й надалі всебічно допомагатиме  внутрішньо переміщеним особам в оформленні необхідних документів.

Управління ДМС у Черкаській області