В Івано-Франківську провели інформаційну акцію «Подорожуй безпечно»

В Івано-Франківську провели інформаційну акцію «Подорожуй безпечно»

В Івано-Франківську провели інформаційну акцію «Подорожуй безпечно»

Акцію, присвячену Всесвітньому Дню боротьби з торгівлею людьми,  організували Департамент соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації, Департамент молодіжної політики і спорту Івано-Франківської міської ради та Благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

У рамках проведення заходу дитячі команди “Обережні”, “Захищені” та “Проінформовані”  взяли участь в імпровізованому квесті, відповідаючи на питання про безпечну подорож. Представник департаменту молодіжної політики і спорту Назар Куземка зазначив, що проблема потрапляння наших співвітчизників у рабство за кордоном не є новою, але залишається актуальною. Через різні обставини люди стають жертвами трудової чи сексуальної експлуатації, їх змушують жебракувати. Можливість подорожувати до Європи без віз, на думку організаторів інформаційної кампанії, збільшує ризики потрапити у рабство. “Щоб не опинитися у такій ситуації, старайтеся працевлаштовуватися легально. Ніколи не віддавайте свої документи стороннім. Перед поїздкою зробіть копії документів, завірені нотаріусом і залишіть їх вдома. Так їх легше буде відновити”, – наголосив він.

Виконавча директорка БФ «Карітас Івано-Франківської УГКЦ» Наталія Козакевич також вважає, що через зближення України з ЄС активізувалися торговці людьми. Вона радить уважно читати умови договору з роботодавцями, завжди мати із собою копії паспорта та візи.

В інформаційній акції «Подорожуй безпечно» взяли участь й фахівці Управління ДМС України в Івано-Франківській області. У спілкуванні з учасниками заходу вони давали поради, як діяти за кордоном у разі втрати документів, розповіли про особливості запровадження безвізового режиму України з ЄС, відповідали на різноманітні запитання про порядок і умови оформлення біометричних документів для виїзду за кордон.

Під час акції повідомлялося, що з 2004 року постраждали 188 осіб від торгівлі людьми, найбільша частка з них  -  на території Росії та Польщі. За одним із досліджень, 40% прикарпатців є уразливими до цього явища. Кожен п’ятий українець готовий прийняти ризиковану пропозицію. За оцінками Міжнародної організації з міграції (МОМ), з часу незалежності України у згадану ситуацію потрапили 230 тисяч українців.

Мешканцям Івано-Франківська та гостям міста під час акції розповіли про їхні права та соціальну допомогу. Впродовж декількох годин на Вічевому Майдані організатори розмістили плакати на тему протидії торгівлі людьми, а спеціалісти різних установ давали консультації щодо безпечних поїздок за кордон.

Управління ДМС в Івано-Франківській області