На Закарпатті спостерігачі місії ОБСЄ цікавилися міграційною ситуацією

На Закарпатті спостерігачі місії ОБСЄ цікавилися міграційною ситуацією

На Закарпатті спостерігачі місії ОБСЄ цікавилися міграційною ситуацією

На Закарпатті перебувають представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Юджин Белоусоф та Мірослав Демко. 6 вересня в Ужгороді вони зустрілися з начальником ГУДМС України в області Ігорем Михайлишиним.

Насамперед міжнародні спостерігачі розповіли про структуру та головні завдання Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Це, зокрема, здійснення моніторингу за дотриманням прав людини, моніторинг соціально-економічної та гуманітарної ситуації на Сході України. У західних областях країни експерти відслідковують вплив конфлікту на соціально-економічне життя регіону та проблеми, що виникають у внутрішніх переселенців.

З очільником міграційної служби краю спостерігачі місії обговорили поточну ситуацію з міграцією, цікавилися, які труднощі та проблеми є в роботі підрозділу міграційної служби, що опікується питаннями іноземних студентів та внутрішньо перемішених осіб.  Як зазначив Ігор Михайлишин¸ наразі на обліку ГУДМС в області перебуває 1100 іноземних студентів, з них 570 студентів-медиків перевелися до УжНУ у 2014 році з вузів, що перебувають у зоні ООС.  Усі вони документовані посвідкою на тимчасове проживання. У регіоні зареєстровано понад 6 тисяч внутрішніх переселенців. Більшість з них звернулися до міграційної служби з приводу оформлення закордонного паспорта ( це майже півтори тисячі осіб), документування громадянським паспортом та вклейки фото по досягненню віку.

Також  представників місії ОБСЄ було поінформовано про співробітництво міграційної служби краю з міжнародними та неурядовими організаціями, що опікуються проблемами шукачів притулку. Представників місії ОБСЄ було ознайомлено із статистикою звернень за останні роки, при цьому відзначено, що ситуація на Сході країни не має впливу на кількість звернень на отримання притулку в Україні іноземцями та особами без громадянства на Закарпатті.

Головне управління ДМС у Закарпатській області