На Закарпатті відбулася міжвідомча нарада з документування осіб під ризиком без громадянства

На Закарпатті відбулася міжвідомча нарада з документування осіб під ризиком без громадянства

На Закарпатті відбулася міжвідомча нарада з документування осіб під ризиком без громадянства

10 листопада в Ужгороді  з ініціативи Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні відбулася міжвідомча нарада  з документування осіб без громадянства та осіб під ризиком без громадянства. У заході взяли участь перший заступник голови ДМС України Діна Пімахова, начальник ГУДМС України в Закарпатській області Ігор Михайлишин, представник Уповноваженого з прав людини Аксана Філіпішина, радник УКВБ ООН в Україні Дмитро Плечко, керівники територіальних підрозділів міграційної служби, управління юстиції, соціального захисту населення.

Передували роботі наради відвідини місць компактного проживання ромів у Мукачеві та Берегові. Відзначалося, що відсутність документів, що посвідчують особу (у деяких випадках поколіннями) , ставить ромів під загрозу безгромадянства. Також роми без документів стають особливо вразливими через неможливість доступу до основних послуг, таких як житло, працевлаштування, освіта, державний соціальний захист, який призначений малозабезпеченим категоріям.

На Закарпатті питання документування цієї категорії громадян є особливо актуальним. Роми – п’ята за чисельністю національна меншина в краї. На Закарпатті за неофіційними даними проживає майже 50 тисяч ромів, що складає третину всього ромського населення України.

Основним місцем проживання їх є Берегівський, Мукачівський, Ужгородський та Виноградівський райони. Закарпаття є єдиним регіоном, де ромська мова є рідною для чверті усіх ромів. 2/3 з них – угорськомовні.

За словами очільника міграційної служби краю, на сьогодні усі громадяни, які звернулися до територіальних підрозділів для оформлення паспорта та подали усі передбачені законодавством документи, отримують громадянський паспорт вчасно. Лише з початку цього року паспортом громадянина України документовано майже 1700 ромів.

Разом з тим, у документуванні ромів є певні проблеми. Це, зокрема, відсутність свідоцтва про народження, запізніле звернення на отримання даної послуги, масова неграмотність осіб ромської національності.

На нараді розглядався досвід з реалізації Одеської декларації щодо подолання перешкод в отриманні доступу до ідентифікаційних документів та свідоцтв про реєстрацію актів цивільного стану для ромів в Україні. Обговорювалася Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

         За результатами міжвідомчої наради розроблено рекомендації для органів влади , зокрема, і в частині внесення змін до законодавства, щодо подолання проблематики документування осіб під ризиком без громадянства.

Головне управління ДМС у Закарпатській області