На Житомирщині при отриманні закордонного паспорта вручають і пам’ятку по безвізу

На Житомирщині при отриманні закордонного паспорта вручають і пам’ятку по безвізу

На Житомирщині при отриманні закордонного паспорта вручають і пам’ятку по безвізу

В Управлінні ДМС України в Житомирській області та її територіальних підрозділах громадянам, які отримують закордонні паспорти вручають і пам’ятку для осіб, які бажають скористатись правилами безвізового режиму.

Основними правилами перебування у країнах Європейського Союзу є: наявність біометричного паспорта, де міститься фотографія, підпис та відбитки пальців його власника на спеціальному чипі (безконтактному електронному носію), діюча віза (якщо немає біометричного паспорта).

Безвізовий в’їзд дає право відвідати країну Європейського Союзу лише з приватною метою: туризм, відвідування друзів чи родичів, пошук бізнес-партнерів, відвідування семінарів, конференцій тощо.

Перебувати громадяни України у країнах ЄС можуть не більше 90 днів на кожні 180 днів року і таких країн є тридцять.

Дві країни у складі ЄС – Велика Британія та Ірландія – провадять власну міграційну політику, тому для їхнього відвідування громадянам України як і раніше потрібно оформлювати візи.

Безвізовий режим не надає права на проживання, ведення підприємницької діяльності, працевлаштування, роботу за контрактом тощо.

Прикордонні служби можуть відмовити громадянам у в’їзді на територію відповідної країни в разі, якщо громадяни не можуть надати інформацію про мету в’їзду або за відсутності фінансових засобів.

Тому рекомендується підготувати відповідні документи:

для робочих поїздок (відряджень)

  • запрошення на зустріч;
  • інший документ, який підтверджує ділові відносини;
  • квиток на захід, якщо метою поїздки є його відвідування;

для туризму або приватних поїздок:

  • бронювання проживання або запрошення;
  • зворотний квиток (не потрібний, якщо подорожуєте автомобілем);
  • маршрут або план поїздки.

Також необхідно мати документи, що підтверджують достатність фінансових засобів для перебування в ЄС і для повернення в Україну або здатність отримати такі засоби законним чином (кредитні картки, фінансові гарантії запрошуючої сторони, сплачене проживання та квитки, готівка.

Управління ДМС у Житомирській області