Незаконні дії узбецького нелегала зупинили працівники міграційної служби Запоріжжя

Незаконні дії узбецького нелегала зупинили працівники міграційної служби Запоріжжя

Незаконні дії узбецького нелегала зупинили працівники міграційної служби Запоріжжя

У вересні 2015 року громадянин Республіки Узбекистан прибув в Україну з надією заробити дуже великі гроші. Вміючи готувати страви національної узбецької кухні, молодий чоловік нелегально працював в різних кіосках громадського харчування на території Запорізької області. Окрім нелегальних заробітків, узбек займався улюбленою справою, будучи професійним борцем на поясах «Алиш». Справи йшли настільки добре, що нелегальний повар - спортсмен визвав до Запоріжжя свого друга-однокласника з Узбекистану, якого, до речі, місяць тому видворено з України, розповівши йому про великі можливості в Україні.

Незаконні дії узбецького нелегала зупинили працівники міграційної служби Запоріжжя. У березні 2016 року у відношенні громадянина Узбекистану територіальним підрозділом УДМС України в Запорізькій області було прийнято рішення про примусове повернення за межі України, яке іноземець зобов’язався самостійно виконати. Але вдруге знехтувавши законодавством України, узбецький нелегал самостійно не виконав рішення про примусове повернення та почав переховуватись від міграційників.

На початку грудня 2016 року чоловіка було затримано. Судом міста Запоріжжя було винесено постанову про примусове видворення та поміщення до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України для здійснення процедури примусового видворення. Перебуваючи в ПТПІ нелегальний мігрант усіляко перешкоджав оформленню процедури примусового видворення, зокрема документуванню його свідоцтвом для повернення на батьківщину в Посольстві Республіки Узбекистан.

В червні 2017 року відповідно до постанови Ріпкинського районного суду Чернігівської області нелегального мігранта було звільнено з ПТПІ, після чого він вирішив зайнятись старою справою, вважаючи, що постанову суду про примусове видворення виконувати не потрібно. Зухвалий узбецький нелегал заявив, що виконання постанови суду його не стосується, бо у нього відсутні кошти та бажання для виконання такого рішення.

Міграційною службою за державний кошт було придбано авіа квитки для відправлення нелегала на батьківщину, а Посольство Республіки Узбекистан посприяло в документуванні його свідоцтвом для повернення на батьківщину. Іноземець переховувався від міграційників, агресивна поведінка та спортивні здібності нелегала серйозно перешкоджали здійсненню супровіду до пункту перетину Державного кордону України.

Завдяки професійно підготовленій спільній операції працівниками УДМС та Управління СБУ в Запорізькій області 20 грудня нелегального мігранта було затримано та доставлено до аеропорту «Бориспіль», звідки увечері 21 грудня узбецький нелегал вирушив до Узбекистану. До України громадянин Узбекистану не зможе потрапити до 2024 року через заборону подальшого в’їзду.

Управління ДМС у Запорізькій області