Представники Головного експертно-криміналістичного центру навчали фахівців міграційної служби…

Представники Головного експертно-криміналістичного центру навчали фахівців міграційної служби Чернігівщини виявляти недійсні документи

Представники Головного експертно-криміналістичного  центру навчали  фахівців  міграційної служби Чернігівщини  виявляти недійсні документи

Упродовж 26-27 вересня в Управлінні Державної міграційної служби України в Чернігівській області проходив навчальний семінар  на тему «Система захисту документів».

Варто зазначити, що зініціювало проведення заходу керівництво міграційної служби Чернігівщини. Адже у зв’язку із лібералізацією Європейським Союзом безвізового режиму для України, виникла потреба у здобутті нових та підвищенні рівня вже існуючих знань посадових осіб УДМС України в Чернігівській області, до обов’язків яких  входить робота з ідентифікаційними документами, у сфері захисту первинних документів.

Отож, Володимир Рудницький звернувся листом до першого заступника Державної прикордонної служби України, генерал-лейтенанта Василя Серватюка з проханням у рамках співпраці надати допомогу у проведенні навчального семінару за тематикою «Система захисту документів».

Відтак подібні навчання відбулися вперше в історії  прикордонного відомства України, а Управління міграційної служби Чернігівщини стало першим з числа територіальних органів  ДМС України де проведено такий захід.

Провели семінар представники Головного експертно-криміналістичного  центру Державної прикордонної служби України, місце дислокації Київ, а саме: начальник відділення підготовки та проведення тренінгів з питань захисту паспортних документів, полковник Василь Барабаш та старший офіцер відділу, майор Олександр Бригинець.

 У навчанні взяли участь начальник УДМС України в Чернігівській області Ксенія Лук’янець, перший заступник начальника Володимир Рудницький, керівники структурних і територіальних підрозділів, та головні спеціалісти профільних відділів.

У перший  навчальний день учасники  семінару ознайомилися з головними аспектами виявлення недійсних документів, а саме: можливі підробки  та їх ознаки в українських документах. А це, зокрема захисні ознаки та способи фальсифікації паперу, види та способи друку, поліграфічний захист.

Також фахівці експертно-криміналістичного центру роз’яснили представникам міграційної служби актуальні питання щодо персоніфікації документів, зокрема приділили окрему увагу питанню захисту сторінки захисту та ознаки підроблення.

У програмі другого навчального дня семінару було проведення практичних занять. Отож учасники вивчали елементи захисту паспортних документів, та виявляли в паспортах різних іноземних громадян ознаки  підробки як «не озброєним оком», так і за допомогою використання різних джерел світла, що використовуються під час  перевірки документів. Тож за підсумками проведених практичних занять учасники пересвідчились, що паспорт громадянина України у формі пластикової картки має високий ступінь захисту, адже підробити його практично неможливо, а виявити підробку за окремим параметрами дуже просто.

Неабияке зацікавлення у міграційників Чернігівщини викликало й практичне тренування з ідентифікації особи, адже  заняття проводилося з використанням реальних фото іноземців, які подавали документи сторонніх осіб. Втім не знаючи інструментів ідентифікації обличчя,  визначити чи  насправді паспорт належить особі, яка його подає, на практиці виявилося зовсім не просто.

По завершенні навчань Ксенія Вікторівна та Володимир Олександрович від імені всього колективу Управління висловили Василю Петровичу та Олександру Миколайовичу щиру подяку за високопрофесійне проведення семінару-тренінгу.

«Вивчення останніх тенденцій в системі захисту документів та отримання знань і навичок надасть змогу вживати невідкладні заходи з посилення умов та засобів контролю під час надання адміністративних послуг. І  головне, унеможливить випадки документування осіб паспортами громадян України для виїзду за кордон, що можуть бути видані на підставі фальшивих/підроблених паспортів громадян України, попередити будь-які інші незаконні дії осіб з метою отримання ідентифікаційних документів на території України», - зазначила Ксенія Лук’янець.

Насамкінець сторони домовилися продовжувати таку співпрацю, зокрема постійно проводити тренінги, щоб оперувати у діяльності Управління лише актуалізованою інформацією.  До того ж Ксенія Вікторівна наголосила на можливості підготовки на базі Головного експертно-криміналістичного  центру Державної прикордонної служби України тренерів для проведення подібних заходів з числа міграційників Чернігівщини.

Управління ДМС у Чернігівській області