Рівненщина та безвіз - як він діє на сьогодні

Рівненщина та безвіз - як він діє на сьогодні

Рівненщина та безвіз - як він діє на сьогодні

Безвізовий режим для України запрацював 11 червня 2017 року. На цю подію очікували мільйони українців. Скептики сумнівалися у здійсненні таких амбітних сподівань.  Правда, вони так і не справдилися.

Нині, попри усе, більше 20 мільйонів українців перетнули кордон з Європейським Союзом за перший рік безвізового режиму. Понад 555 тисяч громадян скористалися усіма перевагами вільного перетину. За перший рік безвізу Державна міграційна служба України оформила понад 5 мільйонів біометричних паспортів.

За період впровадження безвізового режиму, з 11 червня 2017року й до 11 червня 2018 року -  Управлінням ДМС України в Рівненській області  оформлено 157 618 закордонних біометричних документів. За аналогічний період до безвізу  в межах 2016 - 2017 років  було оформлено лише  71 213 документів.

У міграційній службі Рівненщини найбільше число оформлень паспорта громадянина України для виїзду за кордон в день сягає близько 700-ста. Загалом по області оформлюється в день  не менше 500 закордонних документів.

Ця динаміка є свідченням важливості прийнятого рішення Європи щодо надання статусу, який дозволив громадянам України вільно перетинати міждержавні кордони країн Європейського Союзу без попереднього звернення до посольства для отримання дозволу, починаючи з 11 червня 2017 року.

Рівень відмов під час перетину кордону до країн ЄС незначний. Лише 37 тисяч українців не пустили у шенгенську зону, а це ледве  0,2% випадків відмов. Найпоширеніші причини, за яких відмовляють українцям у перетині кордону це – невідповідність мети поїздки, фінансового забезпечення особи  та перевищення терміну перебування у Шенгенській зоні.  Разом із тим, реальний стан справ свідчить про те, що загроз щодо перегляду умов безвізового режиму на сьогодні не існує. У той же час, ми всі повинні чітко усвідомлювати, що безпекова складова є пріоритетною не тільки для наших європейських колег, але і для України.

Управління ДМС у Рівненській області