Торгівля людьми та сімейне насильство – про це говорили на Міжвідомчій раді Чернігівщини

Торгівля людьми та сімейне насильство – про це говорили на Міжвідомчій раді Чернігівщини

Торгівля людьми та сімейне насильство – про це говорили на Міжвідомчій раді Чернігівщини

Як упередити злочин пороти людини - потрапляння  громадян до тенет рабства, вберегти населення від феномену торгівлі людьми та  підвищити рівень  обізнаності щодо небезпечних ситуацій, - про це та інше говорили члени Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми при Чернігівській обласній державній адміністрації.

Обговорити  нинішню ситуацію, підбити підсумки й  проаналізувати зроблене упродовж півріччя, розробити шляхи подолання негативних тенденцій на Чернігівщині  зібралися  представники Департаменту сім’ї, молоді та спорту;  Обласної організації спілки жінок України; Управління державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в області;  Обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді; Прикордонного загону; Служби у справах дітей облдержадміністрації й правоохоронних органів. Міграційну службу Чернігівщини представляв перший заступник начальника Управління Володимир Рудницький.  Провела засідання голова Міжвідомчої ради,  заступник голови Чернігівської ОДА – керівник апарату Наталія Романова.

Вже не перший рік у сучасному суспільстві  актуальними залишаються питання гендерної рівності, контрабанди людьми та насилля. І саме завдяки   численним інформаційним кампаніям, які постійно проводяться на Чернігівщині органами виконавчої влади спільно з міжнародними та громадськими організаціями, проблема торгівлі людьми стала відомою та усвідомленою  серед населення області. Втім тенденція  сьогодення свідчить про потребу розробки нових сучасних методів та механізмів запобіганню й протидії торгівлі людьми.

Як зазначалося на засіданні,   в Україні ситуація із поширенням рабської праці особливо загострилася з 2014 року у зв’язку із появою вразливої категорії громадян, які постраждали внаслідок російської агресії.

Начальник відділу з питань сім’ї та гендерної політики Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Руслана Нагорна зазначила, що в області діє Комплексна обласна програма підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2020 року. Програма передбачає фінансування заходів інформаційно-просвітницького спрямування. Отож, у першому півріччі до Департаменту звернулися 5 осіб, які вважають себе постраждалими від торгівлі людьми. Всього ж в області цьогоріч статус постраждалого отримали 7 осіб.

Члени Міжвідомчої ради зазначили, що вирішення проблемних питань потребує об’єднання зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів та громадськості. Зокрема потрібно  посилити взаємодію, забезпечити ефективну співпрацю всіх суб’єктів, до компетенції яких належить  реалізація заходів сімейної політики й  протидії торгівлі людьми.

Управління ДМС у Чернігівській області