У Чернігові фахівці юридичних служб обговорили актуальні питання чинного законодавства

У Чернігові фахівці юридичних служб обговорили актуальні питання чинного законодавства

У Чернігові фахівці юридичних служб обговорили актуальні питання чинного законодавства

28 листопада 2017 року головний спеціаліст сектору юридичного забезпечення УДМС України в Чернігівській області Олександр Білоног взяв участь у  семінарі Головного територіального управління юстиції  для працівників юридичних служб територіальних, центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій.

Захід проводився у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я маю право!», та спрямований насамперед на підвищення кваліфікації та рівня  правових знань фахівців.

Провів семінар начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олег Трейтяк.

Оскільки  до навчань було залучено працівників юридичних служб різних організацій, спікерами виступили керівники та спеціалісти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти; відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти; відділу формування Національного архівного фонду та діловодства Державного архіву області; відділу інформаційно-організаційної роботи та нагляду за призначенням пенсій Управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у місті Чернігові ради.

На початку зустрічі Олег Трейтяк розповів присутнім про шляхи реалізації на Чернігівщині Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я маю право!», поінформував юристів про результати роботи антирейдерського аграрного штабу, про виїзди «мобільної» групи з питань захисту прав землевласників та землекористувачів до населених пунктів області.

Також керівник Головного територіального управління юстиції  в області повідомив слухачам, що на сьогодні розроблено проекти Законів «Про захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», котрі запроваджують низку новацій у сфері аграрного законодавства та аліментних зобов’язань.

Начальник Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти  Людмила Кузьміна розповіла присутнім про практику надання безоплатної правової допомоги на Чернігівщині, ознайомила аудиторію з інформаційними ліфлетами «Забирають бізнес? Відбирають майно?», «Не отримуєш аліменти?» «Не знаєш, як оформити субсидію?», «Не знаєш, як вирішити спір?» тощо.

Окремим акцентом головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Світлана Махріна ознайомила присутніх з новелами у законодавстві щодо протидії торгівлі людьми та захисту постраждалих осіб, а також роз’яснила, які  документи потрібно підготувати особі при виїзді на роботу за кордон.

Окрім цього учасникам зібрання розповіли про порядок складення номенклатури справ, її погодження та затвердження, строки зберігання документів у справах; зміни в пенсійному законодавстві, зокрема й в частині нарахувань та індексацій пенсій, пенсійного віку і страхового стажу, особливості дострокового виходу на пенсію та спецпенсій.

Управління ДМС у Чернігівській області