У Чернігові на прес-брифінгу в облдержадміністрації говорили про актуальні питання пов’язані із…

У Чернігові на прес-брифінгу в облдержадміністрації говорили про актуальні питання пов’язані із наданням субсидій населенню

У Чернігові на прес-брифінгу в облдержадміністрації говорили про актуальні питання пов’язані із наданням субсидій населенню

25 жовтня,  начальник УДМС України  в Чернігівській області Ксенія Лук’янець  взяла участь у прес-брифінгу обласної державної адміністрації на тему «Актуальні питання надання субсидій у зв’язку з початком опалювального періоду».

Спікером заходу виступив директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації Олег Русін.

Насамперед Олег Володимирович  зазначив присутнім, що перерахунок проведено майже 229 тисячам домогосподарств у повному обсязі без додаткового звернення громадян.  Житлові субсидії призначено 202,5 тисячі сімей.         

Втім  26,3 тисячі - отримали відмову у призначенні відшкодувань. Причиною цьому стало кілька факторів, зокрема: зміна складу зареєстрованих членів сім’ї, їхнього соціального статусу; здійснення одноразової покупки, що перевищує 50 тисяч гривень; отримання доходу з нових джерел, що не зазначені у декларації; перехід від централізованого опалення на індивідуальне чи навпаки.

До того ж змінилося й чинне законодавство щодо порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Зокрема змінився перелік пакета документів,  нині   особи, які досягли 14-річного віку мають подавати до відповідних установ соціального захисту населення паспортні дані. Адже  паспорт громадянина України видається саме по досягненні особою 14-ти років.

Отож Ксенія Лук’янець розповіла представникам засобів масової інформації про нинішню ситуацію з оформлення ІД-карток в області та зазначила:

«Зміни у законодавстві України щодо порядку нарахування субсидій неабияк відчула на собі й міграційна служба. У зв’язку з цим, попит на оформлення паспортів громадянина  України у формі пластикової картки зростає щодня.

Користуючись нагодою, шановні громадяни, вже вкотре звертаю вашу увагу на те, що отримання паспорта громадянина України по досягненні 14-річного віку це не право, а обов’язок кожного громадянина. Тому оформляйте документи вчасно, адже без паспорта громадянина України ви у подальшому не зможете реалізувати свої громадянські права.

Зі свого боку, Управління державної міграційної служби України в Чернігівській області спрямовує усі зусилля на створення відповідних умов для забезпечення прийому максимальної кількості громадян, які подають заяву на оформлення ІД-картки вперше.

Так як працівники служби не мають жодного стосунку до формування черги, закликаю громадян до взаємоповаги та взаєморозуміння, - зазначила начальник міграційної служби Чернігівщини. - Адже люди, які повинні мати паспорт громадянина України, і не мають його, - втрачають можливість реалізувати свої певні права, передбачені чинним законодавством. І сьогодні така категорія громадян не підпадає під реалізацію «Програми захисту від здорожчання житлово-комунальних послуг», тобто їм не нарахують субсидій вчасно».

На завершення виступу Ксенія Вікторівна звернулася до населення області з проханням: «Шановні громадяни, якщо у вас немає нагальної потреби у виїзді за кордон, будь ласка, не створюйте ажіотажу, та перечекайте поки ситуація з оформленням біометричних документів стабілізується, і закордонний паспорт можна буде оформити у звичному режимі та комфортних умовах».

Управління ДМС у Чернігівській області