У Чернігові обговорили організацію та механізм проведення спільних заходів щодо протидії торгівлі…

У Чернігові обговорили організацію та механізм проведення спільних заходів щодо протидії торгівлі людьми

У Чернігові  обговорили організацію та  механізм проведення спільних заходів щодо протидії торгівлі людьми

Щороку, починаючи з 2014-го, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

В Україні органи влади щорічно ідентифікують близько 200 громадян, які стали жертвами торгівлі людьми. За обліком міжнародних організацій ця цифра набагато  вища - близько 1000 осіб. Досить розповсюдженою є торгівля людьми з метою примусової праці – біле рабство.

Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі.

Отож напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми у Чернігівській облдержадміністрації за «круглим столом» представники профільних служб на чолі з заступником голови ОДА Наталією Романовою, об’єднаних територіальних громад, керівники структурних підрозділів виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад обговорили організацію та  механізм спільних заходів щодо протидії торгівлі людьми.

Міграційну службу Чернігівщини представляли  перший заступник начальника Володимир Рудницький та начальник відділу у справах іноземців та осіб без громадянства Ганна Шаль.

«Курс державної політики у сфері протидії торгівлі людьми вимагає налагодження ефективної співпраці. Наше завдання – організація протидії торгівлі людьми, ідентифікація постраждалих, надання їм оперативної та всебічної допомоги, інформування максимальної кількості людей про небезпеку», — зазначила Наталія Романова.

У свою чергу, Володимир Рудницький у своїй доповіді наголосив: «Упродовж останніх років в області намітилась тенденція зростання кількості іноземців, які легалізуються на території України. Це, по-перше, через  шлюб. По друге, встановлення батьківства, як правило з громадянами України  з малозабезпечених родин. Тому, аби не допустити ані порушення законодавства, а ні злочину проти людини, потрібно на початковому етапі, під час подання заяв на укладення шлюбу чи встановлення батьківства, на рівні фахівця ОТГ проводити випереджувальні профілактичні заходи. Про наслідки в обов’язковому порядку інформувати дільничного інспектора поліції».

Звертаючись безпосередньо до представників  об’єднаних територіальних громад, як до фахівців органів реєстрації місця проживання, Володимир Олександрович наполегливо рекомендував  проводити роз’яснювальну роботу серед громадян, які реєструють у своїх помешканнях  більш ніж 3-ох іноземців, стосовно наслідків таких не виважених рішень. 

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Ніна Лемеш наголосила на важливості та необхідності проведення з населенням громади інформаційно-превентивної роботи щодо протидії торгівлі людьми.

Представники Служби у справах дітей облдержадміністрації та обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді акцентували на необхідності посилення уваги за дотриманням прав дітей, зокрема щодо захисту від будь-якого насильства та експлуатації.

На завершення Наталія Романова закликала всіх учасників «круглого столу» активізувати роботу з інформування громадян про існуючу проблему торгівлі людьми та про структури, які надають допомогу постраждалим особам, а також приєднатися до проведення заходів з відзначення Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, що відбудуться 30 липня.

Управління ДМС у Чернігівській області