У Чернігові відбувся навчальний семінар з питань інтеграції гендерного підходу в роботу консультативно-дорадчих…

У Чернігові відбувся навчальний семінар з питань інтеграції гендерного підходу в роботу консультативно-дорадчих органів

У Чернігові  відбувся  навчальний семінар з питань інтеграції гендерного підходу в роботу консультативно-дорадчих органів

27-28 листопада Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні провели у Чернігові практичний семінар на тему «Інтеграція гендерного підходу в роботі  консультативно-дорадчих органів з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми». 

До участі у заході було залучено представників регіональних управлінь соціального захисту населення, освіти і науки, охорони здоров’я, статистики, юстиції, поліції, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласного центру соціально-психологічної допомоги, служби у справах дітей, а також представники громадських організацій. Управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області представляла начальник відділу у справах іноземців та осіб без громадянства Ганна Шаль.

Розпочала семінар  експерт з ґендерної політики та ґендерного бюджетування, голова Бюро ґендерних стратегій та бюджетування Тетяна Іваніна, яка висвітлила присутнім питання еволюції  концепції ґендерної рівності в рамках міжнародної системи прав людини.

Завідувач сектору  з питань ґендерної рівності Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Мирослава Дігтяр наголосила  на ключових аспектах  українського законодавства щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків.

Також у ході семінару  присутніх  ознайомили з аналізом ґендерної політики в Чернігівській області,  з основами гендерної теорії та проблемами впровадження гендерного підходу у суспільстві,  з міжнародними зобов’язаннями та національним законодавством у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Окрему увагу приділили обговоренню питання ґендерної оцінки політичної, економічної та соціальної ситуації в Україні, громадянськими ініціативами із просування ґендерної рівності в Україні, основами ґендерного аналізу тощо.

Оскільки семінар був зорієнтований на практичне застосування отриманих знань учасники взяли участь у 2-ох практичних роботах  на тему: «Визначення пріоритетних сфер для області щодо реалізації політики рівних прав і можливостей»; «Інтеграція ґендерного підходу в програми, визначені як пріоритетні для області».

Насамкінець присутні обговорили можливості консультативно-дорадчих органів, які сприятимуть ефективному впровадженню місцевими органами виконавчої влади політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Управління ДМС у Чернігівській області