У Чернівцях привітали ліквідатора аварії на ЧАЕС

У Чернівцях привітали ліквідатора аварії на ЧАЕС

У Чернівцях привітали ліквідатора аварії на ЧАЕС

Заступник начальника УДМС у Чернівецькій області Валерій Попов привітав з днем ліквідатора аварії на Чорнобільській АЕС свого давнього колегу, активіста Чернівецької міської громадської організації «Спілка Чорнобиля» Манолія Железного. Він побажав ветерану МВС у першу чергу міцного здоров’я, довгих років життя та снаги для активної громадської роботи.

Згадуючи події тридцятирічної давнини, Манолій Васильович каже, що з вересня по листопад 1986 року разом з групою працівників ДАІ з Чернівецької області регулював рух на автошляхах поблизу зони ураження. Він та його колеги повинні були слідкувати за порядком на дорогах та за тим, щоби автотранспорт рухався виключно асфальтовим покриттям (яке кілька разів на день ретельно промивали) та не з’їхав на радіоактивно забруднене узбіччя. Серед спогадів, що назавжди врізалися у пам'ять ліквідатора – авто-супровід до Прип’яті першого саркофага, що мав завширшки 10 метрів та понад 100 метрів у довжину. Транспортування велетенської споруди звичайною автотрасою на якийсь час зупинило весь рух транспорту й потребувало неабиякої мобілізації багатьох служб, в тому числі і ДАІ.

Манолій Васильович розказує, що загалом у зону ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було направлено до 400 буковинських правоохоронців. А сьогодні, з гіркотою каже ліквідатор, лише з обласного ДАІ 12 його колег вже пішли з життя, а загалом близько 250 осіб померли або виїхали за межі області.

Нині в організації «Спілка Чорнобиля» налічується понад 250 осіб, з них 8-ро лежачих. Сьогодні чернівецькі «чорнобильці» нічого особливого не просять від держави, - каже Манолій Железний, - лише щоби залишили прийняті раніше пільги, що дозволяють отримувати безкоштовно якісні ліки, санаторно-курортне лікування тощо.

Я на державу не ображаюся, – додає ліквідатор. – Вона і без мене має з ким воювати. А нам, учасникам та свідкам тих страшних подій, просто треба об’єднувати зусилля, щоби спільно захищати свої права.

Управління ДМС у Чернівецькій області