У День Державного Прапора України у кожному куточку Чернігівського краю урочисто вручили перші…

У День Державного Прапора України у кожному куточку Чернігівського краю урочисто вручили перші паспорти

У День Державного Прапора України у кожному куточку Чернігівського краю  урочисто вручили перші паспорти

23 серпня з нагоди відзначення Дня Державного Прапора України та 26-ї річниці Незалежності нашої держави, у кожному куточку Чернігівського краю відбулися урочисті вручення  перших паспортів громадянина України. Та наймасштабніші урочистості розгорнулися у древньому, літописному Новгороді-Сіверському, де юнаки та дівчата отримали найголовніший документ із рук голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча та голови обласної ради Ігоря Вдовенка. А від начальника УДМС України в Чернігівській області Ксенії Лук’янець молодь отримала вітальні листівки з нагоди одержання першого документа - паспорта громадянина України.

Розпочалися урочистості з підняття Державного Прапора України. Право підняти головний стяг надали  військовослужбовцям Чернігівського гарнізону, а також Андрію і Юлії Соломахам — дітям загиблого учасника антитерористичної операції на сході країни, старшого солдата Збройних Сил України, оператора протитанкового відділення першої окремої бригади Олега Соломахи.

Після цього із вітальним словом до присутніх звернувся голова облдержадміністрації Валерій Куліч. На згадку про світлу пам'ять усіх воїнів, які не повернулися з поля бою за волю і свободу рідного краю, керівник області оголосив хвилину мовчання. Після чого Валерій Петрович  вручив нагрудний знак «За оборону станиці Луганської»  ветерану 13-го батальйону територіальної оборони, мешканцю міста Новгорода-Сіверського Сергію Набоку.

Голова обласної ради Ігор Вдовенко у своєму вітальному слові зазначив:  

«Символічним є те, що данину шани і поваги символу держави ми віддаємо саме у літописному Новгород-Сіверському – місті, що має багату біографію, нерозривно пов’язану з багатовіковою історією, традиціями і звичаями українського народу. Саме у цьому унікальному місці зосереджено наше легендарне і героїчне минуле,  яке з глибини століть у сьогодення несе славу і визнання  прекрасному Чернігово-Сіверському краю. В усі часи новгородсіверці завжди рішуче ставали в ряди тих, хто героїчно боронив нашу землю від загарбницьких зазіхань.

І сьогодні десятки ваших земляків стоять у перших рядах захисників Батьківщини в зоні антитерористичної операції, щоб над українським сходом знову замайоріли жовто-блакитні стяги, за що їм велика і щира вдячність від усіх нас і низький доземний уклін».

Далі очільники області вже за доброю традицією  привітали із визначною подією та вручили юнакам і дівчатам найголовніший документ у житті кожного – паспорт громадянина України.

Валерій Куліч звертаючись до молоді зазначив:

«Сьогодні перед вами відкритий практично весь світ, – наголосив Валерій Куліч, звертаючись до молоді. – Ви можете мандрувати ним, здобувати знання, знаходити нових друзів, працювати чи відпочивати. Адже ви – вільні громадяни незалежної і демократичної держави, назва якій – Україна. Не забувайте про це. Будьте гідними тієї неймовірно високої ціни, яку заплачено за право нашого народу самостійно вирішувати власну долю, за право України й українців бути частиною великої європейської родини».

Також учасників заходу привітали й голова Новгород-Сіверської районної ради В’ячеслав Кауфман та Новгород-Сіверський міський голова Олег Бондаренко, Архієпископ Української православної церкви Київського патріархату Євстратій.

Від імені молодого  покоління слово мав випускник Новгород-Сіверської гімназії № 1 ім. Б.Майстренка, активний представник учнівського самоврядування, неодноразовий переможець обласних і всеукраїнських конкурсів Дмитро Тимошенко.

Далі   присутні  переглянули патріотичну концертну програму за участю солістів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм та вихованців школи мистецтв Чернігівського музичного училища ім. Л.М. Ревуцького.

Після чого для учасників заходу було організовано екскурсію Новгород-Сіверським історико-культурним музеєм-заповідником «Слово о полку Ігоревім».

Управління ДМС у Чернігівській області