У День захисника України чернігівці вшанували всіх причетних до боротьби за мир та безпеку українського…

У День захисника України чернігівці вшанували всіх причетних до боротьби за мир та безпеку українського народу

У День захисника України чернігівці вшанували всіх причетних до  боротьби за мир та безпеку українського народу

Вже традиційно, 14 жовтня у день відзначення двох пов’язаних між собою свят - Покрову Пресвятої Богородиці і День українського козацтва українці відзначають День захисника України - свято сміливості, мужності та героїзму. Ці знаменні для нашого народу дати нерозривно пов’язані між собою, символізують зв’язок поколінь  та  увібрали в себе багаті й славні козацькі традиції, уособлюють мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі упродовж всієї багатовікової української історії,  а тому особливо шануються в Україні.

Втім сьогодні,  День захисника набуває особливого змісту, бо відзначаючи його ми вшановуємо всіх героїв, які й у цю хвилину борються за мир та свободу українського народу – солдати і добровольці, волонтери та медики, священики і всі хто допомагає та підтримує захисників як на передовій, так і в тилу.

Тож з нагоди дня захисника України в Чернігові відбулася низка заходів. А розпочалися вони 13 жовтня  – громада Чернігова урочисто вшанувала пам’ять усіх полеглих за свободу та незалежність України, поклавши квіти до братської могили воїнів, полеглих восени 1943 року під час вигнання нацистських окупантів, меморіальних стел Героям Небесної Сотні та загиблим героям Чернігівщини – учасникам антитерористичної операції.

14 жовтня на урочистості зібралися заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Олена Зубок, заступник міського голови-керуючий справами міськвиконкому Сергій Фесенко, військові, ветерани АТО, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, установ, підприємств, ветеранських, громадських та релігійних організацій.

Розпочалися заходи  зі святкового  богослужіння у храмі Святої Великомучениці Катерини до Дня Покрови пресвятої Богородиці та українського козацтва, а також 75-ти річчя від початку формування Української повстанської армії, символічним днем заснування якої є саме 14 жовтня 1942 року.

Варто зазначити, що цьогорічне відзначення Дня захисника України проходить під гаслом «УПА. Відповідь нескореного народу».

Тож після богослужіння учасники урочистостей зібралися біля пам’ятного знака «Борцям за волю та незалежність України», щоб пригадати основні віхи існування і діяльності повстанської армії, в лавах якої, за наявною на сьогодні інформацією, перебувало щонайменше 106 уродженців нашого краю. До речі,  чернігівці за кількістю в УПА були на другому місці серед наддніпрянських областей.

А далі присутні вшанували пам’ять героїв, які поклали життя за свободу та волю України хвилиною мовчання.

На знак шани всіх захисників України учасники урочистостей поклали квіти до пам’ятного знака «Борцям за волю та незалежність України».

Управління ДМС у Чернігівській області