У Донецькому регіоні проведено цільові профілактичні заходи під умовною назвою «Мігрант»

У Донецькому регіоні проведено цільові профілактичні заходи під умовною назвою «Мігрант»

У Донецькому регіоні проведено цільові профілактичні заходи під умовною назвою «Мігрант»

Нелегальна міграція залишається однією з найважливіших проблем сьогодення. Її вплив та наслідки значною мірою позначаються на соціально-економічній та правовій сферах життя. Перебуваючи транзитом на теренах нашої держави або залишаючись у країні на певний період часу, нелегали створюють чималі проблеми, а інколи і небезпеку для суспільства.

Так, у період із 16 жовтня до 24 грудня поточного року на території Донецької області, яка контролюється владою України, проводились цільові профілактичні заходи з нагляду та контролю за виконанням законодавства в міграційній сфері під умовною назвою «Мігрант».

Для організації та ефективного проведення зазначених заходів із представниками  ГУ НП України в Донецькій області, Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях, Донецького та Краматорського прикордонних загонів АДПС України, Управління патрульної поліції у м. Маріуполі та містах Краматорську і Слов’янську, а також з представниками органів влади та місцевого самоврядування проводились міжвідомчі наради та робочі зустрічі, під час яких було обговорено та визначено конкретні завдання та мета запланованих заходів, а разом з тим визначено порядок проведення спільних дій з метою досягнення їх ефективності.     

Внаслідок скоординованих дій та за безпосередньої участі ГУ НП України в Донецькій області встановлено та притягнуто до адміністративної відповідальності 438 порушників міграційного законодавства

Під час проведення Заходів та з числа осіб, яких притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 203 КУпАП, 127 іноземців визнано нелегальними мігрантами та стосовно них прийнято рішення про примусові повернення за межі України. Разом з тим, внаслідок спільних дій та відповідно до «обґрунтованих подань», що надходили з ГУ НП України в Донецькій області, з загальної кількості виявлених нелегальних мігрантів - прийнято 93 рішення про примусове повернення.

Стосовно 69 нелегальних мігрантів, прийнято рішення про заборону подальшого в’їзду в Україну (27 з них, згідно обґрунтованих подань, що надійшли з ГУ НП України в Донецькій області).

Крім цього, територіальними підрозділами ГУ ДМС України в Донецькій області відповідно до «обґрунтованих подань», що надійшли з ГУ НП України в Донецькій області, прийнято 3 рішення про скорочення строку тимчасового перебування іноземцям в Україні.

За час проведення Заходів 37 іноземців виконали рішення про примусові повернення, які приймались у цей період.

У той же час, здійснювались усі необхідні дії з контролю за виконанням рішень про примусове повернення та виїзду іноземців з України у визначені строки. До іноземців, які ухилялись від виконання цих рішень, у взаємодії ГУ НП України в Донецькій області та згідно відповідних рішень і сприяння судів Донецької області, вживались заходи визначені статтею 30 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Головне управління ДМС у Донецькій області