У м. Маріуполі обговорили проблеми національних меншин в Україні

У м. Маріуполі обговорили проблеми національних меншин в Україні

У м. Маріуполі обговорили проблеми національних меншин в Україні

Днями начальник Головного управління ДМС України в Донецькій області Євген Микитенко у рамках плану заходів реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на періоддо 2020 року, провів зустріч з координатором проектів Національних меншин та ромів Ради Європи – Золи Кондур та представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Донецькій та Луганській областях Павлом Лисянським.

Учасники зустрічі обговорили загальне становище ромської національної меншини в Україні, проблеми доступу до освіти та медицини, розглянули питання про порушення прав та окремих випадків нетолерантного ставлення до представників ромської меншини.

Одним із питань, яке розглянули під час зустрічі та яке безпосередньо пов’язане з діяльністю ДМС України – документування ромів.

Начальник міграційної служби області звернув увагу на проблеми, які виникають при оформленні паспорта громадянина України, причина цих проблем криється у відсутності свідоцтва про народження, яке є першим необхідним документом для оформлення паспорта громадянина України. Це та необхідність в багатьох випадках встановлення належності заявників ромської національної меншини до громадянства України створює суттєві проблеми в документуванні. Також було обговорено питання співпраці між ромськими медіаторами та представниками ДМС України в Донецькій області.

 Наостанок Євген Микитенко зазначив, що Україна – багатонаціональна держава. І ми повинні докласти усіх  зусиль, щоб представники інших національностей відчували, що вони є повноправними членами нашого  суспільства.

Головне управління ДМС у Донецькій області