У міграційній службі Чернігівщини відбулася презентація пілотного проекту Міністерства юстиції…

У міграційній службі Чернігівщини відбулася презентація пілотного проекту Міністерства юстиції України "Я маю право"

У міграційній службі Чернігівщини відбулася презентація пілотного проекту  Міністерства юстиції України

Напередодні  Дня юриста в УДМС України в Чернігівській області відбулася презентація пілотного проекту Міністерства юстиції "Я маю право". Захід провела завідувач сектору аналітики та статистики Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області  Наталія Пилипенко.

У презентації взяли участь керівники структурних підрозділів управління, та фахівці профільних відділів.

Варто зазначити, що захід проводиться у рамках надання безоплатної правової допомоги населенню  і спрямований на захист прав громадян, їх реалізацію у межах чинного законодавства – без порушень та ухиляння від їх виконання.

На сьогодні, за даними Міністерства юстиції, понад 70% населення потребує знань про свої права. Отож таким чином, Міністерство юстиції закликає громадян не сидіти склавши руки тоді, як порушують їхні права, а діяти – захищати себе самим. Про це свідчить і гасло проекту: «Знаю! Дію! Захищаю!».

Наталія Валеріївна зазначила, що перший етап проекту передбачає роз'яснення у трьох блоках: права у сфері правосуддя, захист права власності і протистояння корупції у вищих навчальних закладах. Задля цього Головне територіальне управління юстиції у Чернігівській області  спеціально розробило буклети, так би мовити, - інструкції щодо реалізації   прав,   як діяти в тій чи іншій ситуації, якщо порушують  і громадянські та майнові права. Кожна брошура тематична, - в одній роз’яснення щодо  того, як оформити субсидію, в іншій йдеться про те, як діяти, коли вимагають хабара за іспит чи навчання, або ж інструкція, як діяти, якщо відбирають бізнес чи майно.

Загалом, у реалізації проекту заплановано низку інформаційних заходів, зокрема інформування громадян про їхні права через ЗМІ, через оффлайн комунікації Мін'юсту. До того ж боротися з корупцією у вищих навчальних закладах планують фактично через волонтерів, які будуть утримувати інформацію і комунікувати у своїх населених пунктах зі своїми громадянами, з якими вони мають прямий контакт. 

Управління ДМС у Чернігівській області