У Ніжині відбулася робоча зустріч з працівниками Державного університету імені Миколи Гоголя

У Ніжині відбулася робоча зустріч з працівниками Державного університету імені Миколи Гоголя

У  Ніжині відбулася робоча зустріч з працівниками Державного університету імені Миколи Гоголя

У рамках проведення  загальнодержавних профілактичних заходів під умовною назвою «Мігрант»  головний спеціаліст Ніжинського міського відділу УДМС України в Чернігівській області Ірина Будай зустрілася з представниками Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Мета зустрічі - встановлення факту навчання іноземних громадян та осіб без громадянства у вищевказаному навчальному закладі, здійснення контролю за законністю їх перебування на території України та роз’яснення вимог чинного законодавства України стосовно протидії та виявленню незаконної міграції.

Варто зазначити, що Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, один із найстаріших навчальних закладів в Україні з майже 200-річною історією. Його будівництво  ще на початку XIX століття розпочав український поміщик, князь Ілля Андрійович Безбородько.  У ті часи університет іменувався - Ніжинська гімназія вищих наук. Головний навчальний корпус будував (1805–1817 p.p.) академік архітектури Луїджі Руска.

Урочисте відкриття гімназії відбулося 1820 року, за статутом прирівняної до університету. Серед її знаменитих випускників - Микола Гоголь, Олександр Афанасьєв-Чужбинський, Євген Гребінка, Віктор Забіла, Олександр Лазаревський, Василь Тарновський та інші.

 І сьогодні Університет  відомий далеко за межами країни своїми освітніми, науковими і культурними традиціями, а очолює його  є кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин –  Олександр Григорович Самойленко.

У ході робочої зустрічі з начальником відділу кадрів Федором Лапком, проректором з наукової роботи та міжнародних зв’язків, доктором наук, професором Олександром Мельничуком  з’ясувалося, що станом на квітень 2018 у вищому навчальному закладі навчається 2294 студенти, з них 1709 - на денній формі та 585 - на заочній.

Під час бесіди,  фахівець відділу міжнародних зв’язків Ірина Єресько повідомила, що в НДУ ім. М. Гоголя на сьогодні навчаються два іноземних громадянина, а саме:

- з 02.08.2016 року на факультеті іноземних мов на денній формі навчається громадянка  Туркменистану,  28.12.1998 р.н. Проживає вона в Україні по посвідці на постійне проживання;

- з 20.02.2018 на факультеті культури та мистецтв на денній   формі навчається громадянин Китаю, 05.12.1992 р.н.  Проживає в Україні по посвідці на тимчасове проживання.

Паспортист Ольга Чорна, яка працює при університеті у соціально-гуманітарному відділі з приводу реєстрації у гуртожитках навчального закладу іноземців та осіб без громадянства зазначила, що при НДУ імені М. Гоголя є 4   гуртожитки, в яких мешкають студенти навчального закладу, та підтвердила проживання в одному з гуртожитків громадянина Республіки Китай.

На завершення зустрічі сторони домовилися про подальшу співпрацю, зокрема налагодження взаємодії  з обміну інформацією у разі вступу на навчання до Університету   іноземних студентів, та контролю  законності  перебування їх на території України.

Управління ДМС у Чернігівській області