У програмі «Тема дня» Житомирського суспільного телебачення взяв участь заступник начальника Управління…

У програмі «Тема дня» Житомирського суспільного телебачення взяв участь заступник начальника Управління ДМС в області Сергій Сарата

У програмі «Тема дня» Житомирського суспільного телебачення взяв участь заступник начальника Управління ДМС в області Сергій Сарата

Журналістів та жителів області цікавили питання оформлення паспортів громадян України у вигляді id-картки.

Як зазначив заступник начальника УДМС, з початку оформлення таких українських паспортів - січень 2016 року, за відповідною адміністративною послугою до підрозділів міграційної служби звернулось 51 тисяча 190 жителів області. Більше 9-ти тисяч житомирян оформили паспорти у вигляді id-картки уже в поточному році.

Відповідаючи на запитання, Сергій Броніславович розповів, що відповідно чинного законодавства, з 1 жовтня 2017 року даний паспорт оформлюється особам, яким виповнилось 14 років. Раніше отримували id-картки лише особи, що досягли 16-річного віку.

«Id-картка - захищена від підробок, більш зручна, тому що вона має охайний вигляд, на ній відображена уся необхідна інформація, у тому числі і в безконтактному електронному носії, також відображений реєстраційний номер облікової картки платника податків, що суттєво спрощує користування»,- повідомив Сергій Сарата.

Наразі не обов’язково усім змінювати звичайний паспорт у вигляді книжечки на id-картку. Однак, якщо таке бажання є, то вартість послуги становитиме 279 грн. Виготовляють картку впродовж 20 робочих днів. Також можна оформити термінову id-картку, але вона коштуватиме дорожче – 366 грн. Якщо людині виповнилося 25 чи 45 років, вона може або вклеїти нове фото у свій звичайний паспорт, або замовити id-картку.  Для тих, хто отримує id-картку вперше – після досягнення 14-річного віку, їх видають безкоштовно.

Для отримання закордонного паспорта тим, хто має id-картку, ніяких змін не передбачено. Потрібно взяти свою id-картку та подати необхідні документи.

При оформленні закордонного паспорта взагалі немає ніяких проблем. Громадянин може звернутися у будь-який територіальний підрозділ, отримати дані з реєстру, подати відповідну лише заяву та оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Управління ДМС у Житомирській області