УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

У Рівному відбулася зустріч керівника міграційної служби Лілії Драпчинської з донькою відомого…

У Рівному відбулася зустріч керівника міграційної служби Лілії Драпчинської з донькою відомого художника Георгія Косміаді

У Рівному відбулася зустріч керівника міграційної служби Лілії Драпчинської з донькою відомого художника Георгія Косміаді

«Роботи учнів – це мій урожай», - так завжди повторював митець Георгій Косміаді.

13 листопада керівник міграційної служби Рівненщини Лілія Драпчинська зустрілася із Надією Косміаді – донькою відомого художника, архітектора, педагога Георгія Косміаді.  Творчий учитель та натхненник для тогочасної молоді у  1916-1940 роках працював у Рівному. Малярські роботи художника та його учнів задавали тон мистецького життя Волині і, зокрема, міста Рівного.

93-річна Надія Косміаді презентувала у місті «Арт-ательє» свого батька. У ньому жінка відтворила атмосферу побуту та творчості, яка панувала у їхньому домі в Україні. Своє перше 16-ліття пані Надія жила з батьками у Рівному.  Але неспокійна передвоєнна ситуація змусила родину переїхати до родичів у Німеччину, куди потайки Григорій Косміаді вивіз роботи і своїх учнів.

Упродовж 1945-1967 років художник написав більше 5000 робіт. «Батько ніколи не брався за іншу роботу не завершивши писати попередню, - згадує донька, - вважав, що наступне натхнення зіпсує настрій роботи над якою працював. На картину затрачався цілий день, допоки вона не набувала довершеного вигляду».

Нині Надія Косміаді тяжіє перебувати у Рівному, на батьківщині свого батька, допоки не завершиться дозволений міграційним законодавством дозвіл на перебування в Україні. Адже у свої 93 роки жвава жінка планує якнайбільше часу проживати саме там, де народилася – у Рівному. Надія Косміаді розуміє, що її бажання здійсненне лише за умов виконання законодавчих обов’язків країни, яку неймовірно любить. Тому й звернулася за допомогою до фахівців міграційного законодавства УДМС України в Рівненській області.

У ході бесіди, керівник міграційної служби області Лілія Драпчинська роз’яснила аспекти перебування іноземних громадян в Україні та, відповідно, умови безперешкодного перетинання державного кордону. Начальник міграційної служби допомогла вирішити питання, які стосувалися проживання пані Надії в Україні, відповідно до законодавства.

Під час зустрічі, за спогадами Надії Косміаді та записами її батька можна відтворити історію Рівного. Його ж педагогічний талант проявився в усіх напрямах естетичного виховання школярів – восьмирічній Торгівельній школі, восьмикласному Комерційному училищі, математично-природничій гімназії з українською мовою викладання ім. Федора Пекарського, приватній освітній гімназії з польською мовою викладання, Освітній гімназії Російського товариства доброчинності, Єврейській гімназії, Початковій художній школі.

Про успіхи Г. Косміаді знали і його діяльністю цікавилися у Краківській та Варшавській академіях мистецтв. Його помітили ще в 1922 році, коли Георгій Петрович експонував у Варшаві велику виставку учнівських робіт на першому Всепольському з'їзді учителів малювання. Пізніше ректор Варшавської академії мистецтв професор В. Ястржембовський відзначав надзвичайно високий рівень учнівських робіт, які засвідчували силу педагогічного таланту Г. Косміаді та його захопленість мистецтвом. В листі від ректорату і професури Краківської Академії мистецтв від 07.06.1923 року читаємо: «Представлені роботи учнів пана Косміаді ... привертають увагу надзвичайною оригінальністю декоративних мотивів та колористичним розмаїттям». (Із власного архіву Н. Г. Саннов-Косміаді. Гамбург. Німеччина).

Художник малював пейзажі, натюрморти, біблійні сюжети, силуети жінок. Нетрадиційна техніка дивувала глядачів і водночас спонукала домислювати образи й мотиви.

В 20-30-их роках до Г. Косміаді прийшло визнання. Саме в цей період він має, як засвідчують документи, численне листування з багатьма адресатами із Луцька – центру Волинського воєводства, Варшави, Кракова та інших міст центральної Польщі щодо організації та проведення художніх виставок.

А ще Георгій Петрович пробував себе у Рівному як архітектор. Сьогодні у нашому місті по вулиці Петра Могили, 10 збережена двоповерхова споруда з мансардою, проект якої розробив Г. П. Косміаді. До недавнього часу милувала погляд рівнян своєрідна будівля – кінотеатр «Ампір» – спроектований у 30-х роках Георгієм Петровичем і розписаний у грецькому стилі. Переважна частина жителів міста пам'ятають його як «Партизан», який проіснував до 2007 року.

Художник працював в різних техніках – олійний живопис, темпера, монотипія. Дві останні рідко використовуються митцями, бо вимагають особливих навиків і під силу лише професіоналам. Картини Косміаді по-різному сприймаються глядачами – різноманітні по колориту та техніці вони не залишають байдужими як прихильників академічного жанру, так і послідовників авангарду.       

Любов до рідного міста сім`я Косміаді зберегла крізь роки.  Та втілити давню мрію  – вернутися із здобутками талановитого Григорія Косміаді до рідного міста – змогла у свої 93 роки його донька. Пані Надія привезла із собою 46 картин батька, які вперше в Україні презентувалися саме у Рівному – де жив і творив відомий художник.

29 червня, по вулиці 16 Липня у Рівному, відкрили пам`ятник відомому художнику, архітектору та педагогу Георгію Косміаді. Монумент встановили на вулиці, де свого часу мешкала його родина.

Усю спадщину Надія Косміаді заповіла Рівненському краєзнавчому музею. Краяни та гості міста можуть милуватися колекцією художніх картин, ескізів, мініатюр, альбомів, предметами прикладного-ужиткового мистецтва (власноруч розписаними художником), колекціє платівок та книг, зібраних Г. П. Косміаді та власними речами майстра.

Управління ДМС у Рівненській області