В Одесі обговорили проблему порушення прав ромських жінок

В Одесі обговорили проблему порушення прав ромських жінок

В Одесі обговорили проблему порушення прав ромських жінок

29 травня в місті Одесі відбулось виїзне засідання підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету Верховної Ради з питань  прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на тему : «Про стан забезпечення прав ромських жінок в Одеській області».

У ньому вз`яли участь представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських та міжнародних організацій.

Учасники засідання обговорили  загальне становище ромських жінок в Україні, проблему їхнього доступу до освіти та медицини, розглянули  питання про порушення прав та окремих випадків нетолерантного ставлення до представників ромської меншини в Україні.

Одним з питань, яке розглянули під час засідання та яке безпосередньо пов`язане з діяльністю Державної міграційної служби України - документування ромських жінок. Його висвітлила представник  від Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області  начальник Управління з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Неллі  Ващіліна.

Розповідаючи про проблеми, які виникають при отриманні паспорта громадянина України , Неллі Сергіївна зазначила, що причина цих проблем криється у відсутності  свідоцтва про народження, яке є першим необхідним документом для оформлення паспорта громадянина України та посвідки на проживання в Україні. Це створює перешкоди при отриманні документів і багато ромських жінок відмовляються вирішувати дану ситуацію.

Неллі Сергіївна наголосила, що відмова від отримання паспорта громадянина України не вирішує проблеми, а навпаки може додати нових.

Також було перелічено оптимальний перелік документів, які необхідні для отримання паспорта: свідоцтво про народження та паспорти батьків. Неллі Сергіївна розказала, що у разі відсутності повного пакету документів  відбувається процедура встановлення особи та належність її до громадянства України.

«Для поліпшення ситуації в документуванні ромів ГУ ДМС України в Одеській області проводить постійну роботу з правозахисниками ромських організацій. Порівняння статистики документування ромського населення за 2017 рік та 4 місяці поточного року свідчить про значне покращення показників документування осіб по Одеській області» - зазначила Неллі Сергіївна.

Головне управління ДМС в Одеській області