В Ужгороді учні ромської школи отримали ID-картки

В Ужгороді учні ромської школи отримали ID-картки

В Ужгороді учні ромської школи отримали ID-картки

2 жовтня семеро 14-річних школярів Ужгородської ЗОШ № 13 отримали свій перший паспорт громадянина України у формі ID-картки. Документи на оформлення паспорта вони подали в рамках Дня школи, який запроваджено в усіх підрозділах міграційної служби краю з метою пріоритетного документування учнів місцевих шкіл. Уже готовий сучасний електронний документ молодим людям урочисто вручили начальник Ужгородського міськвідділу міграційної служби Магдалина Бобяк, депутат міської ради Мирослав Горват. В урочистостях також взяли участь заступник начальника управління – начальник відділу паспортизації, реєстрації та еміграції ГУДМС України в області Любов Шмараговська, представник Департементу соцзахисту Іван Балог, правозахисник Роланд Другош.

Школа № 13 в обласному центрі особлива тим, що тут навчається більшість дітей ромської національної меншини Закарпаття. Тому документування їх паспортом громадянина України перебуває на постійному контролі міграційної служби краю. За неофіційними підрахунками в області проживає понад 50 тисяч ромів, що складає третину всієї ромської громади України. Як відзначив  депутат Ужгородської міської ради Мирослав Горват, завдяки злагодженій роботі усіх відповідних служб, в обласному центрі майже не залишилося ромів без документів, що засвідчують особу.

Наразі на Закарпатті з початку цього року оформлено майже 40 тисячі паспортів громадянина України у вигляді ID-картки, майже половина з них – неповнолітнім.

Головне управління ДМС у Закарпатській області