В Запоріжжі в рамках Всеукраїнського тижня права надали правову допомогу іноземним студентам

В Запоріжжі в рамках Всеукраїнського тижня права надали правову допомогу іноземним студентам

В Запоріжжі в рамках Всеукраїнського тижня права надали правову допомогу іноземним студентам

07 грудня Управлінням Державної міграційної служби у Запорізькій області спільно з Головним територіальним управлінням юстиції у Запорізькій області проведено правопросвітницьку зустріч зі студентами-іноземцями, які навчаються в Запорізькому державному медичному університеті.

Приводом для зустрічі стало щорічне відзначення Дня прав людини. В цей день  іноземні студенти отримали нагоду  дізнатися про те, які права і свободи закріплює за ними Конституція України і які обов’язки вони мають у нашій країні.

     Заступник начальника відділу у справах іноземців та осіб без громадянства   Управління Державної міграційної служби у Запорізькій області Войченко Тетяна Петрівна ознайомила студентів-іноземців з нормативно-правовими актами України, які визначають правовий статус іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні, порядок їх в’їзду в Україну та виїзду з України. Також була надана правова інформація  про порядок оформлення і видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання іноземцям та ОБГ, які іммігрували в Україну на постійне проживання або прибули в Україну на тимчасове проживання.

 Особливу увагу слухачів звернули на підстави видачі посвідки на тимчасове проживання у зв’язку з навчанням, на строки дії посвідки та строки видачі посвідки на тимчасове проживання, на порядок прийняття заяви про оформлення або продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання, які документи необхідні для здійснення в'їзду в Україну та виїзду з України іноземців та осіб без громадянства.

Окрім прав та обов’язків іноземців - студентів, начальником відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення УДМС в Запорізькій області Оленою Данько було наголошено на адміністративну відповідальність, яку іноземці несуть за порушення правил перебування в Україні, роз’яснено про правові наслідки за несвоєчасний обмін посвідки на тимчасове/постійне проживання, виїзд з території України після закінчення навчання або відрахування з Вищого навчального закладу, про притягнення до адміністративної відповідальності іноземців та приймаючої сторони (фізичної або юридичної особи), про порядок прийняття рішення про примусове повернення/видворення з України.     

        Також учасники зустрічі дізнались про своє право на безопатну первинну і вторинну правову допомогу, у томі числі в разі їх затримання. Фахівці Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області закликали іноземних студентів звертатися для захисту їх прав до органів юстиції, установ системи безоплатної правової допомоги, поліції, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та повідомили номер телефону Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Інформація, якою поділилися фахівці юстиції та міграційної служби, викликала жвавий інтерес в аудиторії. Всі бажаючі отримали юридичні консультації з питань захисту їх прав, підстав перебування та тимчасового проживання в Україні, отримання громадянства України.

Управління ДМС у Запорізькій області