Як зробити ЦНАП дійсно інтегрованими офісами вирішували на тематичному семінарі у Чернігові

Як зробити ЦНАП дійсно інтегрованими офісами вирішували на тематичному семінарі у Чернігові

Як зробити ЦНАП дійсно інтегрованими офісами  вирішували на тематичному семінарі у Чернігові

25 жовтня  в   Чернігівській обласній державній адміністрації відбувся семінар на тему «Розбудова Центру надання адміністративних послуг як інтегрованого офісу та децентралізація повноважень з надання адміністративних послуг».  До участі у заході  було запрошено керівників та адміністраторів ЦНАПів області, працівників органів виконавчої влади, безпосередньо задіяних у наданні адміністративних послуг, Управління Державної міграційної служби України представляла заступник начальника Наталія Кирієнко.

 Організували семінар  Центр політико-правових реформ (м. Київ) та Центр досліджень місцевого самоврядування (м. Львів).

Варто зазначити що такі семінари проводитимуться у всіх обласних центрах України.  Мета проведення заходу  - вивчення стану справ у сфері адміністративних послуг області та спільно з місцевими фахівцями напрацювати рекомендації та пропозиції щодо можливого зростання кількості та якості послуг.

У ході семінару учасники обговорили питання  щодо вдосконалення діяльності ЦНАП з урахуванням досвіду найкращих таких Центрів; взаємовідносини Центрів та центральних органів виконавчої влади щодо передачі повноважень з реєстрації місця проживання, надання паспортних послуг та інтеграції у ЦНАП соціальних послуг.

За словами в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Юлія Свириденко, ЦНАПи створено в усіх районних центрах області, містах обласного підпорядкування та трьох об’єднаних територіальних громадах: Парафіївській, Остерській, Кіптівській. До речі останній створений на сучасному рівні за сприяння провідних європейських інституцій і надає майже вдвічі більше адмінпослуг  ніж решта. У ЦНАПах області в середньому  надають 50 послуг, тоді як у Кіптях — 97.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук розповів про досягнення у сфері адміністративних послуг за минулий рік, озвучив приклад бажаного переліку послуг, що мають надавати у ЦНАПі.

Керівник проекту ЄС Роман Матвійчук представив на розгляд присутнім моделі створення ЦНАП в ОТГ, ознайомив учасників з досвідом уже створених Центрів, розповів про можливості надання послуг в об’єднаних територіальних громадах засобами виїзного адміністратора, «мобільного офісу», на віддалених місцях для роботи адміністраторів або старост, вказав на можливі форми міжмуніципальної співпраці для надання адмінпослуг, іншу корисну інформацію.

Також учасники семінару обговорили проблеми, що виникають у діяльності ЦНАПів, потенційні законодавчі зміни у сфері надання адміністративних послуг, питання запровадження паспортних та інтеграції соціальних послуг у ЦНАПах, реалізації повноважень у галузях державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Підбиваючи підсумки організатори заходу обговорили з учасниками очікування та потреби на які вони сподіваються та узагальнили напрацьовані рекомендації та пропозиції щодо поліпшення діяльності ЦНАП.

Управління ДМС у Чернігівській області