За два тижні в Міжнародному аеропорту Запоріжжя вже більше 150 громадян пройшли біометричний контроль

За два тижні в Міжнародному аеропорту Запоріжжя вже більше 150 громадян пройшли біометричний контроль

За два тижні в Міжнародному аеропорту Запоріжжя вже більше 150 громадян пройшли біометричний контроль

Сьогодні, 16 січня, в Міжнародному аеропорту Запоріжжя відбулася робоча зустріч начальника УДМС України в  Запорізькій області Олександра Харіни з представниками Бердянського прикордонного загону.

В рамках зустрічі, на якій обговорили взаємодію служб з протидії нелегальній міграції, прикордонники провели ознайомлення із системою зняття біометричних даних, яка покликана посилити міграційний контроль та знизити терористичні ризики.

З 1 січня цього року в запорізькому аеропорту працюють шість таких біометричних сканерів, за допомогою яких вже у 156 громадян старше 18 років були відібрані біометричні дані. Більшість прилетіли до Запоріжжя з Російської Федерації, Сирії та Королівства Марокко, в основному  іноземні студенти, які прибувають з метою навчання.

За словами старшого офіцера відділення прикордонного штабу Бердянського прикордонного загону капітана Олексія Славського сама процедура сканування займає до двох хвилин, при цьому вперше скануються п’ять пальців, а при повторному проходженні контролю для ідентифікації буде достатньо одного. Також аеропорт оснащений і мобільними біосканерами, які, наприклад, дають можливість зняти біометричні дані членів екіпажу прямо на борту літака.

У підсумку зустрічі були обговорені можливості використання нової системи для контролю подальшого перебування іноземців в країні, зокрема відстеження строків їх перебування в Україні та, в разі необхідності, ідентифікації їх особи.

 Нагадаємо, 30 серпня президент Петро Порошенко своїм указом затвердив рішення РНБО про посилення міграційного контролю. З 1 січня 2018 року громадяни 71 країни, з яких можуть виходити загрози для українців і національної безпеки України, зобов'язані здавати відбитки пальців і фотографуватися або пред'являти біометричний закордонний паспорт, де ці дані записані на електронний носій.

Управління ДМС у Запорізькій області