Внесок міграційників Київщини в інтеграцію іноземців в українське суспільство

Внесок міграційників Київщини в інтеграцію іноземців в українське суспільство

Внесок міграційників Київщини в інтеграцію іноземців  в українське суспільство

Протягом 2023 року співробітники міграційної служби Києва та області прийняли до розгляду майже 1300 заяв від іноземних громадян та осіб без громадянства (ОБГ) про отримання дозволу на імміграцію, а надано такий дозвіл більш ніж 1400 особам. Водночас щодо більш як 300 людей ухвалені рішення про відмову у наданні дозволу на імміграцію та щодо більш ніж 630 – про його скасування.

На обліку в Центральному міжрегіональному управлінні ДМС у м. Києві та Київській області перебуває понад 50 000 іноземних громадян та ОБГ, документованих посвідкою на постійне проживання. І лише торік оформлено більш як 2900  посвідок на постійне проживання, але більш ніж 350 осіб, які бажали мати такий документ, отримали відмову. Також 2023 року міграційники опрацювали понад 1 100 заяв щодо продовження строку перебування іноземців та ОБГ на території України. 

Зазначимо, що підставою для продовження строку перебування у переважній кількості є:

  • подані документи на імміграцію – близько 580 матеріалів
  • з інших підстав – майже 400 матеріалів
  • продовження довгострокової візи типу «D» – 68 матеріалів

У місті Києві та Київській області станом на 1 січня поточного року тимчасово проживає понад 29 000 іноземців та ОБГ. Переважна кількість таких людей торік отримали посвідки на тимчасове проживання:

  • у зв’язку з навчанням – майже 9 000 осіб
  • з метою возз’єднання сім’ї з громадянами України – понад 7 630
  • з метою працевлаштування – 7 230

Разом з тим, минулого року наші працівники опрацювали більш ніж 7 200 заяв-анкет щодо оформлення посвідок на тимчасове проживання, з яких:

  • оформлено посвідок на тимчасове проживання – понад 6 тис осіб;
  • відмовлено в оформлені (видачі) посвідок на тимчасове проживання –  майже 1,2 тис осіб.

Крім того, за цей час скасували більш як 6 860 посвідок на тимчасове проживання (у тому числі скасування таких документів, оформлених у попередні роки).  

«Минулий рік показав, що іноземці вірять у майбутнє України. А з поліпшенням ситуації з безпекою в регіоні кількість охочих залишитися в Україні тимчасово або постійно зросла, – зазначив заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області Дмитро Лемеш. – Наприклад, торік посвідок на постійне проживання оформлено більше, аніж 2022 року. Різниця майже дорівнює числу 630. Також зросла кількість оформлень вищезгаданим особам продовження строку перебування в Україні (більш як на 60). Вочевидь попри воєнний час іноземці продовжують проявляти інтерес до нашої країни. І ми тримаємо руку на пульсі тенденцій, що мають місце.

Ось і 2023 року відбулися важливі зміни назустріч відвідувачам міграційної служби. Так, восени 2023 року ДМС повідомило на своєму офіційному сайті про впровадження сервісу для перевірки продовження строку перебування/тимчасового проживання іноземців та ОБГ в Україні. Цьому посприяло вдосконалення умов та порядку імміграції в Україну іноземців та осіб без громадянства. Адже саме торік Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалені Верховною Радою зміни до Закону «Про імміграцію» щодо вдосконалення умов і порядку імміграції в Україну іноземців та осіб без громадянства» № 6516. Нормативно-правовий акт ініційований ДМС України. Зокрема, цим рішенням удосконалюються процедури для надання дозволу на імміграцію в Україну, а також оновлено перелік підстав для його скасування. Докладніше.

Підставами для документування іноземців стає головним чином возз’єднання сім’ї та працевлаштування. Окремою підставою документування посвідками на тимчасове проживання під час війни залишається волонтерство та робота у громадських неурядових організаціях. Таким чином іноземці підтримують Україну».

Міграційна служба Київщини продовжує створювати безбар'єрне середовище, беручи до уваги думки її відвідувачів. Отож у разі виникнення питань звертайтеся за контактами «гарячої лінії»: (044) 295-43-94.

Звертаємо увагу, що ознайомитися з порядком надання адміністративних послуг можна за посиланням, а перевірити стан оформлення документів – за посиланням.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області