Паспорт для українців за кордоном: міграційники Миколаївщини пояснюють, що потрібно знати

Паспорт для українців за кордоном: міграційники Миколаївщини пояснюють, що потрібно знати

Паспорт для українців за кордоном: міграційники Миколаївщини пояснюють, що потрібно знати

Оформлення паспорта громадянина України за кордоном – одне з найпоширеніших запитань українців після початку повномасштабного вторгнення в Україну російських загарбників. Пояснюємо детальніше.

Зазначимо, що на сьогодні українці можуть оформити у закордонних дипломатичних установах (консульствах чи посольствах) іноземних держав паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

А в підрозділах ДП «Документ», які наразі працюють у  семи країнах: Італія (Мілан), Польща (Варшава, Краків, Вроцлав, Ґданськ), Німеччина (Берлін, Кельн), Іспанія (Мадрид, Валенсія), Чехія (Прага), Словаччина (Братислава) та Туреччина (Стамбул), отримати такі послуги:

  • оформити ID-картку чи закордонний паспорт (у тому числі замість втраченого або викраденого);
  • обміняти ID-картку чи закордонний паспорт (у зв’язку з закінченням строку дії, зміною інформації, непридатністю до використання);
  • обміняти паспорт зразка 1994 року на ID-картку (за бажанням чи у разі непридатності);
  • обміняти посвідку на постійне проживання в Україні;
  • оформити посвідчення водія.

Разом з тим, на «гарячу лінію» Управління ДМС у Миколаївській області надходить багато запитань щодо оформлення  паспорта громадянина України вперше після досягнення 18-річного віку. Зокрема, цікавляться про отримання ID-картки у ДП «Документ» за кордоном для людей, які вперше оформляють паспорт громадянина України після досягнення 18-річного віку та мають відмітку про перетинання кордону України після 24.02.2022 або інші документи, що підтверджують такий факт. Зазначимо, що оформлення такого документа передбачає процедуру встановлення особи у режимі відеоконференцзв’язку за участю заявника та членів його сім’ї або близької особи та, за потреби, проведення додаткових перевірок.

Звертаємо увагу! У разі оформлення ID-картки вперше після досягнення 18-річного віку отримати її можливо ЛИШЕ на території України.

Щоб отримати всі перераховані вище послуги, українцям необхідно звернутися до найближчого підрозділу «Паспортного сервісу» за кордоном.

Управління ДМС у Миколаївській області