УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Оформити паспорт громадянина України вперше – це не лише безкоштовно, але й просто

Оформити паспорт громадянина України вперше – це не лише безкоштовно, але й просто

Оформити паспорт громадянина України вперше – це не лише безкоштовно, але й просто

Нерідко трапляються випадки, коли до територіального підрозділу міграційної служби звертаються схвильовані мати або батько з проханням якнайшвидше оформити їхній дитині паспорт громадянина України. Хлопчику чи дівчинці справді виповнилося 14 років, але … ще декілька місяців тому.

Чим можемо зарадити у такому разі? Звичайно, що паспорт буде оформлений відповідно до встановленого порядку і процедури. Але, розчаруємо батьків, готовий документ дитина зможе отримати виключно у визначений законодавсвом термін – до 20 робочих днів.

Щоби уникнути подібних ситуацій, Управління Державної міграційної служби в Івано-Франківській області радить людям постаратися зробити цю дію вчасно, тим паче, що законодавством так і передбачено:  кожен громадянин України, який досягнув 14-річного віку, ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ отримати паспорт громадянина України.

Сьогодні оформити сучасний національний паспорт вперше, а йдеться про документ у формі ID-картки з безконтактним електронним носієм, надзвичайно просто.

По-перше, молода людина може самостійно ( без присутності батька чи матері) звернутися у найближчий територіальний підрозділ міграційної служби. За бажанням попередньо можна зареєструватися в електронній черзі на сайті ДМС, обравши оптимальний день і час отримання адміністративної послуги.

По-друге, для оформлення ID-картки вперше при досягненні 14-річного віку подається  мінімум документів  -  ОРИГІНАЛ свідоцтва про народження і оригінал документа, що підтверджує громадянство та посвідчує особу одного з батьків.  Якщо хоча б один з батьків не був громадянином України на момент народження дитини, то потрібна довідка про реєстрацію особи громадянином України. Вона видається територіальними органами ДМС України за місцем проживання одного з батьків та вилучається при оформленні паспорта громадянина України вперше.

Інформуємо також, що особа віком від 14 до 18 років, яка має зареєстроване місце проживання, при оформленні нацонального паспорта вперше за бажанням може подати запит на отримання РНОКПП ( ідентифікаційного коду) з подальшим його  відображенням у паспорті.. Особам віком від 14 до 18 років паспорт громадянина України у формі картки видається строком дії на 4 роки.

Отже, всі особи, у тому числі з тимчасово окупованої території, які досягли 14-річного віку, мають звернутися до будь-якого територіального підрозділу Державної міграційної служби  і надати такі документи:

  • свідоцтво про народження або витяг із ДРАЦСу (за наявності). Якщо відсутній документ, інформацію працівники ДМС перевірять самостійно;
  • паспорти батьків або одного з них (для перевірки належності до громадянства України). Якщо особа не підтримує стосунки з батьками або не може надати їх через воєнний стан, достатньо надати інформацію про такі документи. Якщо один із батьків є іноземцем або особою без громадянства, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України.
  • також за наявності може подаватися реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП).

У разі відсутності оригіналів документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, заявник також може подати копії таких документів або інформацію (персональні дані) батьків (чи одного з них).

Насамкінець трохи статистики. Упродовж двох місяців цього року в Івано-Франківській області вперше оформили паспорт громадянина України майже 2 тисячі юнаків і дівчат.

Управління ДМС в Івано-Франківській області